
Zonnepanelen

Wel of geen zonnepanelen plaatsen in 2025?
Veel mensen vragen zich af: moet ik wel of geen zonnepanelen nemen in 2025? Het antwoord is eigenlijk: het is bijna een no-brainer om zonnepanelen te nemen.
Er zijn verschillende ontwikkelingen die invloed hebben op deze beslissing:
Salderingsregeling: de salderingsregeling wordt definitief stopgezet in 2027
- Heffing extra kosten op energierekening door energieleveranciers voor woningeigenaren met zonnepanelen
- Energieprijzen en de belasting op energie
- Prijzen van zonnepanelen en installatie daarvan
- Gunstig financieren door verruimde leennormen, bijv. met Warmtefonds
Wij leggen uit waarom wij vinden dat het nog steeds heel rendabel is om zonnepanelen te plaatsen.
Heeft het nog zin om zonnepanelen te plaatsen in 2025?
Veel mensen vragen zich af: moet ik wel of geen zonnepanelen aanschaffen in 2025?
Het korte antwoord op die vraag is: het is nog steeds rendabel om zonnepanelen te laten installeren, ook in 2025.
Wij leggen je in dit artikel uit waarom dat zo is en geven je hierbij concrete (reken)voorbeelden. We geven ook aan wat de voor- en nadelen zijn van zonnepanelen en wat er de komende tijd zal veranderen op het gebied van zonnepanelen.
Zonnepanelen in 2025: Slim investeren voor de afschaffing van de salderingsregeling
De meeste vragen die wij te horen krijgen gaan over de afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen en of die al wordt afgebouwd in 2025.
Het antwoord is dat de salderingsregeling definitief wordt afgeschaft op 1 januari 2027. Echter, in 2025 is het nog steeds slim om zonnepanelen aan te schaffen, ondanks de aankomende afschaffing van de salderingsregeling in 2027. Tot die tijd kun je namelijk blijven profiteren van het belastingvoordeel op teruggeleverde stroom, wat de investering aantrekkelijk maakt. Bovendien dalen de kosten van zonnepanelen nog steeds, terwijl de energieprijzen blijven stijgen. Dit maakt zonnepanelen niet alleen een duurzame keuze, maar ook financieel interessant. Daarnaast hebben zonnepanelen een lange levensduur van 25 tot 30 jaar, waardoor je nog jarenlang kunt profiteren van lagere energiekosten en je CO₂-uitstoot vermindert.
Hoe maak je zonnepanelen rendabel na 2027?
Na 2027 verandert de situatie, maar zonnepanelen blijven rendabel als je je zelfconsumptie verhoogt door overdag energie-intensieve apparaten te gebruiken of een thuisbatterij te overwegen. Hierdoor benut je meer van je opgewekte stroom direct in huis. Combineer zonnepanelen met andere verduurzamingsmaatregelen, zoals isolatie of een warmtepomp, om je energierekening verder te verlagen.
Advies in het kort: Wacht niet met het aanschaffen van zonnepanelen. Profiteer in 2025 nog van de salderingsregeling en bereid je voor op de toekomst door je energieverbruik slimmer in te richten.
Prijzen zonnepanelen historisch laag
Door een groot aanbod aan installateurs en doordat productiecapaciteit de afgelopen jaren is opgeschroefd, zijn zonnepanelen nu goedkoper dan ooit.
Dit is dus een zeer goed moment om te investeren in zonnepanelen, zeker nu de salderingsregeling is afgeschaft.
Conclusie: heeft het nog zin om zonnepanelen te plaatsen in 2025?
Ja, het is nog steeds rendabel om zonnepanelen te plaatsen in de meeste gevallen. Maar laat dit altijd door een expert onderzoeken of dit in jouw geval ook zo is.
De opbrengst van de zonnepanelen is vergelijkbaar met een spaarrente van 5%. Ter vergelijking, als je €7.500 op een spaarrekening zou zetten waar je 5% rente over krijgt heb je na 25 jaar €26.000 op je rekening staan. Bij de meeste banken is de rente op spaarrekeningen nu rond de 3%. Je ‘verdient’ dus meer met een investering in zonnepanelen dan wanneer je je geld op de bank zou laten staan.
Er bestaan natuurlijk wel verschillen in woonsituaties. Hoe groot is je woning, met hoeveel mensen woon je er en hoeveel energie verbruik je? Heb je een warmtepomp? Wij bekijken altijd nauwkeurig jouw woning en verbruik.
Hulp nodig? Wij helpen graag. Ontdek wat jouw mogelijkheden zijn door de woningscan en batterijscan te doen. Er zijn meerder mogelijkheden dus vraag altijd een persoonlijk adviesgesprek aan.




