Tweede Kamer stemt in met wetsvoorstel voor stopzetten salderingsregeling zonnepanelen. Eerste Kamer aan zet.
Nu het nieuws bekend is dat het definitieve salderingsregeling nabij is, stromen de reacties van de brancheorganisaties op het groen licht van de Tweede Kamer binnen. Men is zeer verontrust over het stopzetten van de salderingsregeling zonnepanelen over hoe het nu verder gaat.
Techniek Nederland: “nieuwe fase in energietransitie””
Dat de politiek de knoop heeft doorgehakt is positief. Maar het is niet goed dat er nog steeds na 10 jaar geen duidelijkheid is over de vergoeding die consumenten van hun energieleverancier krijgen voor teruggeleverde stroom. Het einde van de salderingsregeling betekent dat voor eigenaren van zonnepanelen een groter deel van de door hun opgewekte stroom zelf moeten gaan verbruiken. Als we het zelfverbruik kunnen verdubbelen, helpt dat ook om de lokale netcongestie terug te dringen. Door slimme technologieën zoals zonnestroomboilers, thuisbatterijen en elektrische auto’s kan dat tot 60% zelfverbruik leiden. De salderingsregeling heeft een grote bijdrage geleverd. Maar met het aantal zonnepanelen wat op de daken ligt in Nederland, is deze regeling niet langer meer betaalbaar. Netbewuste inpassing moet dan ook de standaard worden.
Holland Solar: ‘Eindelijk duidelijkheid’
‘Ondanks dat wij het oorspronkelijke plan voor een geleidelijke afbouw van de salderingsregeling beter vonden, zijn we blij dat er nu eindelijk duidelijkheid lijkt te zijn voor de zonnepaneelbezitters en de zonne-energiesector’, aldus Nold Jaeger, hoofd Public Affairs bij Holland Solar.
Jaeger benadrukt dat de politieke discussie over de salderingsregeling meer dan 10 jaar heeft geduurd. En dat het politieke gepingpong nooit goed is geweest voor de zonne-energiesector. Dat er nu eindelijk duidelijkheid is, geeft bedrijven in onze sector rust. ‘Het vizier kan nu op de toekomst en de focus moet verlegd worden naar het stimuleren van het verhogen van het eigen verbruik van zonnestroom. Uit onderzoek van CE Delft en TNO blijkt dat consumenten die 2 keer zoveel zonnestroom zelf gebruiken hun zonnepanelen 2 keer zo snel terugverdienen. Het kabinet moet aan de slag om eigen verbruik te stimuleren.’